Čelnik mađarske desnice: Želimo poljsko-mađarsko-hrvatski savez!

Bilder hochladen

Predsjednik najveće mađarske desne oporbene stranke Jobbika, Gabor Vona izjavio je u razgovoru za francusku televiziju kako želi stvaranje poljsko-mađarsko-hrvatskog saveza okrenutog prema suradnji s Rusijom.
Jedna od najgledanijih francuskih internetskih televizija Pro Russia TV, koja prenosi vijesti iz Rusije i Istočne Europe, objavila je razgovor s predsjednikom Pokreta za bolju Mađarsku (Jobbik Magyarorszagert Mozgalom, skr. Jobbik), najveće desne oporbene stranke u Mađarskoj. Gabor Vona profesor je povijesti, a Jobbik je osnovao za vrijeme studija početkom 2000-ih. Predstavnik je mladog naraštaja mađarskih političara koji se protive ostatcima bivših komunističkih struktura, euroatlantskoj i neoliberalnoj politici mađarske vlade, te koji traže očuvanje mađarske neovisnosti i tradicionalnih vrijednosti. Stranka je 2009. dobila 14 posto glasova na izborima za Europski parlament, a 2010. na mađarskim parlamentarnim izborima osvaja 16% glasova i 46 mandata. Prema većini aktualnih anketa, Jobbik danas uživa potporu više od 20% mađarskih glasača, što ga čini drugom po jačini i najvećom oporbenom strankom. Više od trećine mladih u Mađarskoj podupire Jobbik, a velik broj glasača stranka ima i među mađarskom manjinom u susjednim zemljama.

Gabor Vona smatra da zadnjih 23 godina demokratske Mađarske zapravo nije donijelo nikakve promjene u odnosu na prethodno komunističkog razdoblje jer, kako kaže, Mađarskom i dalje vladaju ljudi koji su bili povezani s bivšim komunističkim režimom. 'Moram također spomenuti naš ulazak u Europsku uniju, jer EU je pomogla taj proces, koji je omogućio – nakon kraja komunističke diktature – socijalistima da dobiju legitimitet i zadrže političku i ekonomsku moć u Mađarskoj. Europska unija pobratimila se s tim ljudima, pomogla im', izjavio je Vona za francusku televiziju.

Predsjednik Jobbika Europsku uniju smatra propalim projektom i vjeruje kako će prestati s postojanjem u skoro vrijeme. Po njemu, Zapadna Europa na čelu s Francuskom i Njemačkom vidi Istočnu Europu samo kao prostor za regrutiranje jeftine radne snage i kao tržište za svoje proizvode.

Iako naša hrvatska javnost u Viktoru Orbanu i Fideszu vidi protivnike europske birokracije, čelnik mađarske desne oporbe ne slaže se s takvim kvalifikacijama aktualnog mađarskog premijera. 'Pogledamo li važna strateška pitanja, ekonomsko iskorištavanje Mađarske, ili budućnost Europske unije, mi ne možemo vidjeti bilo koju razliku između njih (Socijalističke stranke i Fidesza). Viktor Orban želi se prikazati kao borac za slobodu u Mađarskoj, ali istovremeno, tijekom sjednica EU tijela, on konstantno potpisuje sve odluke, dokumente i dekrete koji idu prema stvaranju Ujedinjenih Država Europe“, objasnio je Vona svoje stavove o sadašnjoj mađarskoj vlasti. Zalaže se za Europu nacijâ i kaže kako želi „pravu Europu, vjernu svojim kršćanskim, grčkim i rimskim vrijednostima, Europu koja se temelji na tim vrijednostima, koja štiti te vrijednosti i brani ih od bilo kakvih napada.“

Jobbik se danas, kao i većina desnih euroskeptičnih stranaka, zalaže za suradnju s Rusijom, u kojoj vidi alternativni model neoliberalnom i multi-kulturalnom zapadu Europe. U svibnju je u Moskvi svečano potpisan sporazum o priključivanju Jobbika Međunarodnom euroazijskom pokretu, političkoj organizaciji bliskoj službenom Kremlju. No, ono što nije uobičajeno za europsku desnicu, Jobbikova je sklonost Turskoj. Gabor Vona ove kontroverzne vanjskopolitičke stavove objašnjava time kako je 'euroatlantizam u Mađarskoj gotov te mora biti zamijenjen euroazijskom politikom, koja bi predstavljala prekid s usklađenošću naše strategije s američkom vanjskom politikom. (…) Za Mađarsku, koja je u sredini Europe, na pola puta između Istoka i Zapada, važno je zadržati dobre odnose s tim dvjema silama.'

Gabor Vona francuskoj je televiziji rekao i kako se nada ostvarivanju 'poljsko-mađarsko-hrvatske osovine' koja bi predstavljala alternativu europskim integracijama. Po Voni, 'sve tri zemlje imaju sličnu prošlost između Istoka i Zapada, u kojoj smo morali preživjeti u središtu Europe, što nije bilo lagano postignuće ni za Hrvate, ni Mađare ili Poljake.' U prilog stvaranju poljsko-mađarsko-hrvatskog saveza, po predsjedniku Jobbika, govori ne samo povijesna bliskost naših zemalja, nego i zajednički interes. 'Možemo vidjeti da su naši problemi slični, naša geostrateška situacija je identična, pa i naša vizija budućnosti može biti ista. Takav blok između Istoka i Zapada, osovina sjever-jug, s pristupom moru i na sjeveru i na jugu, sadržavao bi vrlo važne ekonomske i komercijalne komunikacijske smjerove, što bi rezultiralo političkim i ekonomskim jačanjem u odnosu na Europsku uniju, ostvarivanjem njegovih interesa i stvaranjem ekonomskih, socijalnih i političkih uvjeta potrebnih za naš opstanak između Istoka i Zapada', pojašnjava svoju geopolitičku viziju Vona.

Bilder hochladen

Mađarska desnica protivi se američkoj hegemoniji u svijetu, o kojoj govori i čelnik Jobbika: 'političko vodstvo Sjedinjenih Država – bilo da je riječ o republikancima ili demokratima – postavilo se kao svjetski policajac, zadržava svoju moć manipulirajući svjetskom ekonomijom…'

Vona se osvrnuo i na pitanje homoseksualnih prava povodom sve češćih i većih zahtjeva homoseksualnih zajednica u europskim zemljama, osobito u Francuskoj. 'Mislim da je to zadnji čin bolesne i dekadentne Europe, i učinit ću sve da se to ne infiltrira i u Mađarsku. (…) Ukoliko Jobbik dođe na vlast, mi ne samo da ćemo blokirati legalni okvir (homoseksualne 'brakove'), nego ni nikad više ne će biti 'gay parada'. Ne bih želio živjeti u zemlji i ne želim da moja djeca odrastaju u zemlji u kojoj je bolesno prikazano kao zdravo, vrijedno kao bezvrijedno i ružno kao lijepo. Htio bih da redefiniramo te stvari u skladu s njihovim izvornim značenjem.'

Zaključno, Vona se osvrnuo na primjedbe određenih mađarskih ljevičarskih političkih komentatora te političara iz Fidesza i Socijalističke stranke o Jobbikovoj nespremnosti za vladanje zemljom i mogućoj međunarodnoj intervenciji u slučaju dolaska te stranke na vlast. Tvrdi kako unutar sveučilištâ i državne administracije postoji veći broj stručnjaka koji su članovi Jobbika te koji će se staviti na raspolaganje stranci u slučaju njezinog dolaska na vlast. Eventualnu međunarodnu intervenciju kao reakciju na stvaranje patriotske vlade u Mađarskoj smatra realnom opasnošću kojoj se rješenje može vidjeti samo u aktualnom povezivanju Jobbika sa zemljama koje bi bile spremne 'braniti slobodu i pravdu za Mađare'.

Mađarsku iduće godine očekuju parlamentarni i lokalni izbori, kao i izbori za Europski parlament, a smatra se kako bi Jobbik mogao ostvariti velike uspjehe na svim trojim izborima. Prema anketama neovisnih, pa čak i Jobbiku nesklonih agencija, stranka će osvojiti preko 20 posto glasova te time preteći Socijalističku stranku i postati najveća oporbena snaga u nama susjednoj zemlji.

01.09.2013. u 18:08 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Ožujak 2024 (2)
Prosinac 2023 (1)
Rujan 2023 (1)
Veljača 2023 (5)
Listopad 2022 (1)
Rujan 2022 (1)
Ožujak 2021 (1)
Prosinac 2020 (2)
Kolovoz 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Svibanj 2020 (3)
Ožujak 2020 (2)
Siječanj 2020 (1)
Ožujak 2019 (1)
Prosinac 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Studeni 2017 (2)
Rujan 2017 (1)
Travanj 2017 (1)
Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (3)
Siječanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (7)
Listopad 2015 (1)
Svibanj 2015 (3)
Travanj 2015 (4)
Veljača 2015 (5)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Rujan 2014 (5)
Kolovoz 2014 (4)
Lipanj 2014 (4)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (4)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (3)
Studeni 2013 (2)
Rujan 2013 (3)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (4)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (4)
Ožujak 2013 (4)
Veljača 2013 (3)

VELIKANI

"Sretan život je nemoguć: najvišlje što čovjek može steći je junački životopis",
Arthur Schopenhauer (1788 - 1860), njemački filozof

"Ein glückliches Leben ist unmöglich: Das Höchste, was der Mensch erlangen kann, ist ein heroischer Lebenslauf.",
Arthur Schopenhauer (1788 - 1860), deutscher Philosoph

“A happy life is impossible; the best that a man can attain is a heroic life.”,
Arthur Schopenhauer (1788 - 1860), German philosopher


Bilder hochladen

Bilder hochladen
Jure Francetić

Bilder hochladen
Eugen Kvaternik

Bilder hochladen
Blaž Kraljević

Bilder hochladen
Mijat Tomić

Bilder hochladen
Miro Barešić

Bilder hochladen
Ilija Tolić

Bilder hochladen
Hrvatsko revolucionarno bratstvo

BOGOLJUDI

Bilder hochladen
Bilder hochladen

Bilder hochladen
George Lincoln Rockwell

Bilder hochladen
Corneliu Zelea Codreanu

Bilder hochladen
Robert Jay Mathews

SVETINJE

Bilder hochladen
Tradicija

Bilder hochladen
Domovina

Bilder hochladen
Obitelj

Kontakt i poveznice

Emajl: darko.tolic@outlook.de

http://holywar.org/RadioCro.htm
https://homunizam.wordpress.com/
https://hrvatskoobrambenostivo.com/mala-knjiznica/
https://creativitymovement.net/category/library/
https://velesova-sloboda.info/start/index-de.html
https://davidduke.com/
http://www.realjewnews.com/
https://derschelm.com/gambio/
http://faithandheritage.com/
https://imperium-europa.org/index.html
http://www.novi-svjetski-poredak.com/
http://www.europskaunija.yolasite.com/
http://hrvatski-desnicar.blog.hr/
http://www.hrvatskipravasi.hr/
https://natall.com/
https://nationalvanguard.org/
https://cosmotheistchurch.org/shop/
https://www.nsm88.org/
https://creativityalliance.com/
https://hydra-comics.de/
https://resist.com/
https://wir-sind-horst.de/
http://www.davidlane1488.com/main.html
https://www.derdritteblickwinkel.com/
https://chechar.wordpress.com/
https://wir-hn.de/
http://www.kirksvilletoday.com/
https://hrvatskiratnik.hr/
https://www.aryanlibrary.com/

Flag Counter

Darko-Tolic-Vitez
Fahne-kl-Buchstaben